Google пусна хартиен телефон (ВИДЕО)

45

Технологичният гигант Google пусна серия приложения „Дигитални благополучие“ (Digital Wellbeing), които да помогнат за проследяването как се използват мобилните телефони.

Компанията се опитва да развиват продуктите си, като Android например, „без да унищожават човешката душа“ в този процес, пише economic.bg.

Сега компанията върви крачка преди останалите, като предлага да замените телефона си, опериращ с операционната система Android, с хартиен – поне за един ден.

Като част от поредицата Digital Wellbeing Experiment, Google възложи на лондонската компания Special Projects да разработи телефон от хартия. Иронично е, че хартиеният телефон изисква приложение на Android. То ви позволява да изберете цялата информация, която може да искате да е достъпна офлайн – като контакти, карти, прогноза за времето, дори екранни снимки и да ги разпечатате. Този лист хартия се сгъва и се превръща във вашия телефон.

Проектът доказва, че грешим като си мислим, че можем да получим необходимата за нас информация само от мобилния си телефон. Съвсем лесно е тя да бъде извлечена от устройството, което ни пристрастява.

Една страница може да съдържа част от вашите контакти. Друга, пъзели със судоку, рецепти, дори кратко ръководство с фрази на италиански за туристи. Разгънете хартиения телефон и ще видите карта до мястото, където трябва да отидете. Има дори заместител на Google Pay. Можете да изрежете малки слотове, за да държите кредитната си карта като в портфейл.

Телефонът от хартия напомня за едно от най-обичаните експериментални устройства от последното десетилетие – малкият принтер. Проектиран от вече несъществуващото студио Berg, той е бил използван като факс за отпечатване на малки вестници, списъци със задачи и дори съобщения от втори лица. Сега това е средство за пренасяне на вашия дигитален живот в свят без екрани.

Хартиеният телефон не е единственият проект в поредицата на Google за дигитално благосъстояние и сигурно няма да бъде и най-популярният. Други проекти изискват по-малко усилия от страна на потребителя – Unlock Clock превръща тапетите ви в гигантски хронометър, отчитащ колко време ползвате телефона си за деня. Post Box събира всички ваши известия, за да изпълните задълженията си, без да се разсейвате. Най-практичният проект всъщност може да е Desert Island, който може да изключи всичко, освен най-важните ви приложения (като имейл) за цял ден. Разработчици могат да получат достъп до устройства на Android, за да създадат експериментални подобни методи за използването на сайтове.

Като цяло инициативата демонстрира, че Google продължава да мисли за влиянието си върху нас. Сега можем да започнем да питаме дали и кога компанията ще се справи с баланса между дигиталния и реалния свят.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама