23,54 процента е избирателната активност в страната

blank
Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Към 13.00 ч. избирателната активност е 23,54% , което означава, че 1 488 509 избиратели са отишли до урните в днешния изборен ден, съобщиха от ЦИК.

За сравнение през 2015 г. избирателната активност по това време е била малко по-висока – 25,71%.

Най-висока е избирателната активност в Макреш, област Видин – 49,88%, а най-ниска остава във Варна – 14,71%.

До момента в изборния ден са постъпили 106 жалби и сигнали.

63 са свързани с организирането на изборния процес, а 18 с нарушаването на избирателните права. В някои от сигналите става дума за това, че в някои секции не се предоставят всички бюлетини на избирателите, но за предотвратяването на това вече са дадени указания на общинските избирателни комисии. От ЦИК уточниха и че някои от сигналите са свързани с предизборна агитация, предава „Дарик“.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че днес са постъпили още 4 искания от страна на главния прокурор за снемане на имунитета на кандидати в местния вот. Всички те са приети от Избирателната комисия и тя се е произнесла с решения, с които е снет имунитетът на тези кандидати.

„В единия от случаите става дума за предлагане на имотна облага на избиратели и нарушаване на избирателните права, в друг случай става дума за друго престъпление, което няма общо с изборния процес. Това обаче по никакъв начин не засяга правата им като кандидати, те могат да участват в изборите и за тях избирателите могат да гласуват“, подчерта Андреев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама