Вещества в опаковките на храни вредят на мозъка

37

Учени от медицинския институт „Айкан“ към болницата Маунт Синай в Ню Йорк и университета в Карлсбад, Швеция, установиха, че ако химични вещества, съдържащи се в опаковките на храни, попаднат в организма на бременна жена, това може да предизвика забавяне на умственото развитие на детето й.

Това съобщи Юрик алърт, цитирани от БТА.

Изследването обхванало 718 жени, които били в първото тримесечие от бременността си. Било анализирано количеството химични вещества, включително бисфенол А, който се съдържа в пластмасовите опаковки, пестициди, фталати, в кръвни проби и проби от урината на участничките. Известно е, че някои от веществата, например бисфенол А, нарушават дейността на ендокринната система у хората.

Наблюдения върху родилите се деца показали, че високото съдържание на химикали в кръвта на майките по време на бременността им допринася за по-ниския коефициент на интелигентост на 7-годишните им синове и дъщери. При това най-ниски показатели били регистрирани у момчетата. Най-негативно било въздействието на бисфенол А.

Безпокойство предизвикали и други химични вещества, като песитицида хлорпирифос, триклозана в антибактериалните сапуни и фаталатите в пластмасата и козметиката.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама