България имала напредък според ЕК, препоръчват край на докладите

24

Окончателното решение ще бъде взето след становища от Европейския съвет и Европейския парламент.

Европейската комисия отчита голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона и така Механизмът за сътрудничество и проверка, наложен на страната ни при влизането й в ЕС се предлага да отпадне, предава bTV.

Съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност при всяко положение ще бъдат наблюдавани под други форми. Това се казва в официалния доклад от Брюксел, който беше представен днес.

Макар да отбелязват, че „напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС”, от комисията подчертават: „България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет който ще функционира след приключване на мониторинга на ЕК, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България”.

Съветът на национално равнище ще се оглавява от двама души – зам.-премиерът с ресор „Съдебна реформа” Екатерина Захариева и представител на Висшия съдебен съвет На ниво „Европейски съюз” тепърва ще заработи механизъм за следене на върховенството на закона във всички членки.

„През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС”, коментира председателят на отиващата си Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

                                                     *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама