В Турция се роди момченце без пенис

546

Лекарите в Турция съобщиха за случай на новородено момченце без пенис. Преди да сте казали (и вероятно е твърде късно) – не, не става дума за момиче.

Детенцето е прието на 1 ден в медицинския факултет на университета „Неджметин Ербакан“ и е диагностицирано с агенезия на пениса – т.е. половият орган не е успял да се развие по време на ембрионалния растеж. Това състояние е изключително рядко и засяга едно на 10-30 млн. раждания.

„Цялостната агенезия на пениса е рядка вродена аномалия на пикочно-полова система. Обикновено се асоциира и с други деформации – например на стомашно-чревния тракт, сърцето, както и на мускулите и скелета“, пишат авторите в Urology Case Reports.

Въпреки че пенисът не е наличен, бебето има оформили се тестиси и скротум. При него обаче са наблюдавани и други проблеми, които обикновено не се срещат при пациенти с подобно състояние. Медицинският екип е открил везико-ректална фистула – анормална връзка между мехура и ректума. Бебето е имало и везико-ректален рефлукс – т.е. когато потокът на урината тръгне в грешна посока. Вследствие на това тя се е натрупвала в мехура му, което е изисквало хирургична намеса.

Лекарите смятат, че това е първият пациент, при който са налични и трите проблеми наведнъж.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама