Ердоган започва да строи жилища в Северна Сирия

37

Турция може да отпусне средства по бюджета за 2020 г. за изграждане на жилища за бежанците в „зоната за сигурност“, която иска да изгради в Северна Сирия след края на военната операция там.

Това заяви днес Наджи Агбал, ръководител на Дирекцията за бюджета към турското президентство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция иска да прочисти от бойци от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) граничния й район със Сирия и да създаде специална „зона за сигурност“ в дълбочина 32 километра на юг. Анкара твърди, че в зоната може да се настанят до 2 милиона от общо 3,6-те милиона сирийски бежанци, които Турция е приела до момента. Няма предвидени средства от бюджета за 2020 за проекти за жилища за сирийците в бъдещата „зона за сигурност“, но може да бъдат отпуснати, ако е необходимо, заяви Агбал.

Правителственият бюджет е стабилен и гъвкав. Ще бъде предприета необходимата инициатива, каза той, като добави, че Турция може да увеличи и средствата за военни операции. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна към световните лидери в ООН миналия месец, представи карта на планираната „зона за сигурност“ и описа амбициозните планове за изграждане на десетки нови села и градове за бежанците. На картата бе посочено, че един милион сирийци може да бъдат настанени в Североизточна Сирия, но Ердоган добави, че до 2 милиона бежанци може да заживеят там, след като турските военни поемат контрол над района, пише faktor.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама