Милен от Лясковец, който доброволно чисти паметници в цялата страна (СНИМКИ)

262

Милен Богданов е млад човек, който рамо до рамо с баща си Валери доброволно буквално изтупва от забравата на времето паметници на български герои в цялата страна.

Милен е от Лясковец. Той е инженер по образование. Завършил е специалност „Електроника“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Преди около седем години заедно с баща си и брат си – Валери и Атанас Богданови, създават своя фирма за почистване на различни повърхности чрез пясъкоструене и водно бластиране. Наименованието ѝ идва от техните имена и се казва AMV BLAST.

Снимка: AMV BLAST

„Идеята се роди, след като направихме инвестиция в нови машини, които са точно за почистване на каменни повърхности и твърди настилки, същевременно и за да бъдем полезни на обществото“, сподели Милен за „Нова Вест“.

Снимка: AMV Blast

Някои от паметниците, които са възвърнали предишния си блясък благодарение на Милен и баща му, са бюстовете на бюстовете на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец, бюст паметникът на Елена Грънчарова в Горна Оряховица, скулптурата „Свобода“ пред сградата на Община Варна, Черният паметник в Ловеч, бюстът на Васил Левски и паметникът на Петко Милев – Страшния в Тетевен.

Снимка: AMV BLAST

Той допълни, че през пролетта имат идея да почистят още някой паметник във Варна, ако получат разрешение.

Снимка: AMV BLAST

 

Милен разказа и за трудностите, с които се сблъскват при реализацията на благородната си инициатива. По думите му получаването на разрешение за обработка на паметниците отнема много време, а не са редки и моментите, в които се сблъскват с недоверие от страна на хората.

Снимка: AMV BLAST

„Някой хора се притесняват, мислят че има някаква политическа намеса или че сме шарлатани, а като почистим, после ще искаме пари“, казва младежът.

Снимка: AMV BLAST

Вдъхването на нов живот на паметниците на български герои в цялата страна вече се е превърнало в традиция за баща и син Богданови, а вдъхновение и желание да продължават да го правят те намират в положителните отзиви и резултати.

„Харесва ни да го правим, наистина стана като традиция и много се радваме, когато допринасяме за нещо добро. Винаги отзивите са добри и това ни кара да го правим“, допълва Милен.

Снимка: AMV BLAST

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама