Ердоган непреклонен – отказва да преговаря с кюрдите

blank
Кадър: Facebook

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който бе призован от западните страни да прекрати военната си операция в Сирия, изключи днес всякакви преговoри с кюрдските сили и поиска те да оставят оръжията и да се изтеглят от турската граница.

Това предаде АФП, цитирана от БТА.

Някои лидери се опитват да водят посредничество. Няма нищо подобно в историята на турската република като да се седне на една маса с терористична организация, заяви Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата партия.

Ние не търсим посредник, нямаме нужда от това, подчерта Ердоган.

Турция предприе миналата седмица военна операция в Североизточна Сирия, насочена срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Заявената цел на операцията е създаване на „зона за сигурност“ на дълбочина от около трийсет километра, която да разделя турската граница от зоните, контролирани от СЗН.

Нашето предложение е следното: веднага, тази вечер, всички терористи да оставят оръжията си и оборудването си, да разрушат всичките си укрепления и да се изтеглят от зоната за сигурност, която ние сме определили, заяви турският президент.

Когато това, което ние сме описали, бъде направено от Манбидж до иракската граница, тогава нашата операция „Извор на мира“, която е насочена само срещу терористите, ще приключи от само себе си, каза Ердоган.

Изявлението му бе направено на фона на натиска от страна на САЩ, които призовават Турция да прекрати операцията.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама