След визитата на Борисов в Йордания: София ще е домакин на процеса AKABA догодина

30

София да бъде домакин на процеса АКАБА догодина. За това се договориха в неделя премиерът Бойко Борисов и краля на Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн, който е и инициатор на процеса за укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализация и насилствен екстремизъм. До момента АКАБА се е провеждал в Йордания, Албания и Нидерландия.

Крал Абдулла II бин ал-Хусейн приветства пристигналия на визита в страната му Борисов като стар и близък приятел. Малко преди това премиерът проведе и разговор на четири очи с йорданския си колега Омар Раззаз.

По време на срещата кралят и премиерът споделиха, че помнят как са се виждали през 2011 г. на конгрес на ЕНП в Брюксел. „Високо оценяваме ролята на Йордания като остров на стабилност в регионален план и нейната балансирана международна политика“, заяви премиерът. Той изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. „Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на светите места се ползва с огромно уважение в Света“, изтъкна Борисов. Двамата лидери дадоха висока оценка на сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма и нелегалната миграция. Изразено бе също, желание за разширяване на отношенията между България и Йордания в областта на отбраната. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско икономическото и инвестиционното сътрудничество. Борисов и крал Абдулла II бин ал-Хусейн дадоха изключително висока оценка и на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство. „Техният потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Йордания“, коментираха двамата лидери.

„Искам да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия в борбата с тероризма“, заяви Борисов по време на разговора с йорданския си колега. Той допълни, че имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Борисов напомни и че страната ни ще бъде домакин на среща от формата на Берлинския процес. „Кралят на Йордания отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България. Затова и днес затвърждаваме това приятелство. Йордания доказа, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона. Нашата позиция остава непроменена особено по палестинския въпрос. По темата икономика налице са исторически връзки между нашите държави, особено в търговията“, отбеляза на свой ред Раззаз. Той изтъкна, че Борисов се ползва с изключително уважение в ЕС, като дори се обърна към него с „Негово превъзходителство“. От своя страна българският премиер покани в София Раззаз и краля на Йордания. „Нашите страни водят балансирана политика. Над 1,2 млн. мигранти са на територията на Йордания. Ще поставя този въпрос в Брюксел, за да ви подпомогнем в тази тежест“, заяви Борисов.

Малко по-късно министрите на културата и на туризма Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова подписаха с йорданските си колеги меморандум за разбирателство в сферите на културата и туризма.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама