САЩ заплашиха Турция с тежки санкции, Анкара продължава настъплението в Сирия

41

Съединените щати ще наложат тежки санкции на Турция при неприемливи действия от нейна страна, предупреди президентът Доналд Тръмп, имайки предвид турската военна операция срещу кюрдски милиции в Северна Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Вчера турските въоръжени сили засилиха кампанията си в Северна Сирия, като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че операцията ще продължи въпреки американските предупреждения. Ройтерс отбелязва, че офанзивата е предизвикала риск от хуманитарна катастрофа и е повдигнала въпроси за политиката на Тръмп в региона.

„Ако Турция направи нещо, което не трябва да прави, ние ще й наложим санкции, които досега са изпитвали само няколко страни“, подчерта Тръмп.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи, че президентът е разрешил въвеждането на много сериозни санкции срещу Турция, след като тя започна офанзивата си в Сирия.

Тръмп е обезпокоен да не би турските въоръжени сили да вземат на прицел цивилни и иска да даде ясно да се разбере, че Турция не бива да „позволи на нито един боец на (групировката „Ислямска държава“, държан в плен от кюрдските милиции в Сирия) да избяга“, подчерта Мнучин.

Вчера бе съобщено, че петима вече са успели да избягат.

Министърът на отбраната и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, Марк Еспър и Марк Мили, са разговаряли през последните дни с турските си колеги и са ги призовали да спрат офанзивата. Няма обаче индикации, че това ще се случи, каза Мили.

Турция на свой ред даде да се разбере, че ще продължи непоколебимо военната си операция в Сирия, въпреки американските предупреждения за възможни санкции, предаде Асошиейтед прес.

„Турция се бори срещу терористични организации, които са заплаха за националната й сигурност, и тази борба ще продължи с решителност“, каза министерството на външните работи на страната в изявление.

Обстрелвани били американски военни

Експлозия е отекнала вчера близо до американски военен аванпост в Северна Сирия на фона на продължаващата размяна на огън между турската армия и кюрдски милиции. Няма пострадали американски войници, съобщи по-рано представител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Впоследствие говорител на Пентагона обяви, че американските военни са били подложени на артилерийски обстрел от Турция, предаде Асошиейтед прес. Взривът е станал на неколкостотин метра от войниците, които се намират в района на сирийския град Кобане.

В отговор турското министерство на отбраната каза, че американските военни не са били мишена на обстрела и че е взело всички мерки, за да не бъдат поразени бази на САЩ. Турската армия е открила огън в отговор на стрелба от сирийската страна на границата по нейни позиции в района град Суруч.

„Изключено е каквато и да е стрелба да е целила американски наблюдателни бази“, се казва в писмено изявление на министерството.

База на антиджихадистката коалиция попада под обстрел за първи път от началото на турската военна операция в Северна Сирия в сряда, отбелязва АП.

Френският президент Еманюел Макрон призова за „възможно най-бързо“ спиране на турската военна операция в Северна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

В телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп Макрон „подчерта необходимостта преди всичко да не бъде допуснато каквото и да било активизиране на Даеш (групировката „Ислямска държава“) в региона, да бъдат подкрепяни тези, които се сражаваха на терен заедно с нас срещу терористите, и да бъде защитено цивилното население“.

Френският президент отбеляза, че „турската офанзива трябва да бъде спряна възможно най-бързо. Франция и Съединените щати, които споделят общи безпокойства, ще се координират в тясно сътрудничество през следващите дни“, каза Елисейският дворец в изявление.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама