Кениец постигна немислимото, пробяга 42 км. под два часа (ВИДЕО)

blank
Кадър: YouTube

Световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге пренаписа историята в бягането със слизане под митичната граница. Кениецът стана първият човек, който пробяга дистанцията от 42.195 км за под 2 часа, като завърши предизвикателството с време 1.59:40,2 ч.

Кипчоге финишира с близо десет секунди по-бързо от времето, към което се беше прицелил проектът на „Инеос“. Събитието имаше задача да преобърне представите за невъзможното, като постижението е преломен момент в историята както в спортен план, така и в науката.

blank
Кадър: YouTube

Кениецът проведе бягането си в обществения парк Пратер във Виена. Опитът започна в 8.15 ч. местно време, като екип от експерти от различни сфери беше уточнил всичко до последния детайл, за да се гарантират максимално добри условия пред Кипчоге.

В помощ на кениеца влязоха 41 пейсъри, които го предпазваха от вятъра и задаваха темпо от средно по 2:50 мин. на километър. В края Кипчоге направи емоционален спринт на фона на подкрепителните възгласи на публиката.

Кипчоге пренаписа историята в бягането и изпълни мисия „Под 2 часа“© Reuters

Кениецът успя да слезе под митичната граница от втория си опит. През 2017 г. Кипчоге завърши с 25 секунди над графика на пистата „Монца“.

Опитът няма бъде признат за рекорд, тъй като събитието не е официално състезание от календара на Международната федерация по лека атлетика. Върховото постижение в дисциплината се държи именно от Кипчоге, който през септември 2018 г. даде време 2.01:39 ч. в Берлин.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама