В Девня спасиха бедстващ розов пеликан

57

Служители на Община Девня спасиха розов пеликан, забелязан да бедства в района на пречиствателната станция в кв. „Река Девня“.

Сигнал за видимо изнемощялата и умърлушена птица, която е от защитен вид, подал бдителен гражданин на телефона на дежурния по община.

По разпореждане на временния кмет Донка Йорданова е създадена организация за спасяване на пеликана. Общински еколози, начело с инж. Николай Корназов, са посетили района на пречиствателната станция, където са осъществили полеви преглед на водоплаващата птица. От него станало ясно, че тя е с подут крак и се придвижва много трудно.

Малко след това пеликанът е транспортиран до спасителния център във варненския зоопарк, където трябва да бъде излекуван и пуснат обратно в природата. Междувременно на общинските еколози е възложено да разследват причините за нараняването на птицата, като засега не се изключва нито една възможна версия.

В землището на община Девня има малка колония пеликани, които гнездят в блатистата местност „Балтата“ при вливането на река Девненска в Белославското езеро. В България розовият пеликан е изключително рядка птица, включена в Червената книга като изчезнал вид.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама