СЕМ стартира процедурата за смяна на шефа на БНР

26

С 3 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов заради замлъкването на „Хоризонт“ на 13 септември.

Съдбата му обаче ще се реши с гласуване чак след седмица. Тогава отново ще трябват минимум 3 гласа на членове на медийния регулатор, за да бъде предсрочно отстранен, или пък да остане начело на националното радио.

Според въздържалите се членове на СЕМ – Бетина Жотева и Галина Георгиева, желанието за отстраняването му е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно. Според председателката на СЕМ София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

По думите на Бетина Жотева, която се въздържа, трябва да се изчакат резултатите от прокурорската проверка. Тя уточни, че Костов не може да остане директор, а СЕМ трябва да избере изпълняващ длъжността. „Това не означава, че г-н Костов няма да обжалва и да не даде СЕМ в съда“, коментира тя след гласуването.

Пред СЕМ Жотева се обоснова, че съветът няма достатъчно законови основания да отстранява предсрочно Костов.

„Аз ще се въздържа, разделението е голямо, обстановката в радиото е много тежка. Няма да броим колко са „за“ и колко „против“ ръководството. Ии в двата случая – Светослав Костов да остане или да се махне, положението е на предела. И на мен ми трябва още малко информация, защото смятам, че ни липсват достатъчно законови основания, поне на този етап“, мотивира се членът на СЕМ.

Тя напомни, че медийният регулатор сам е поискал прокурорска проверка и би следвало да я изчака и да се запознае с резултатите от нея.  „Бих искала да узная какво са открили те, информацията, която получихме, е много разнопосочна. Тя е категорична, че би било емоционално СЕМ да застава на едната или на другата позиция, която да приеме за меродавна, без да има достатъчно информация.

Засега смятам, че нямаме достатъчно законови основания“, отсече Жотева. „Ще се въздържа, вземането на страна ще бъде емоционално и ми се иска да имаме възможност да получим по-подробна информация“, смята и Галина Георгиева.
На обратното мнение бяха представителката на квотата на президентската институция Ивелина Димитрова, както и Розита Еленова от парламентарната квота на мнозинството, и председателката на СЕМ София Владимирова, която е в съвета вече втори мандат.

„Отговорността я носи генералният директор“, смята Владимирова, която е убедена, че със спирането на сигнала на „Хоризонт“ на 13 септември е нарушен чл. 10 от медийния закон. Тя отрече да е оказан натиск върху нея и СЕМ да отстранят предсрочно Светослав Костов. На нейната позиция е и излъчената от президента Ивелина Димитрова.

„Не гледаме колко души подкрепят, или не подкрепят“, каза тя за протестите „за“ и „против“ оставката на Костов. „Тезите за преврати и конспирации аз няма да коментирам, за мен те са чисто спекулативни“, каза още Димитрова по повод вчерашната информация за повторен опит радиото да замлъкне.

СЕМ предостави петдневен срок на Светослав Костов да изложи своите мотиви и съображения по казуса. Едва след това ще се проведе вотът за това дали Костов ще остане, или не генерален директор на БНР.

Самият той пък се въздържа от коментар, защото все още очакваше официално писменото решение на СЕМ за откриване на процедурата по предсрочното му освобождаване. „Нека официално да изчакаме решението на СЕМ, след което ще предприема действия“, каза Костов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама