Броени часове до военната операция на Турция в Сирия

33

Турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съобщение в Туитър от тази сутрин на отговарящия за връзките с обществеността в турското президентство Фахреттин Алтун.

„Турските военни заедно със Свободната сирийска армия в най-скоро време ще пресекат границата между Турция и Сирия“, написа той, цитиран от БТА.

Мeждувременно пристигат съобщения за артилерийска подготовка по позициите на кюрдските формирования, влизащи в коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), в пограничния район Рас ал Аин. Това съобщи телевизионният канал „Ал Арабия“, цитиран от ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е консултирал „през последните няколко дни“ с шефа на Пентагона Марк Еспър и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили относно възможен турски удар в Сирия, заяви днес говорител на американското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

„За съжаление, Турция избра да действа едностранно. В резултат преместихме американските сили в Северна Сирия от пътя на потенциалното турско нахлуване, за да гарантираме безопасността им.

Не сме правили никакви промени в присъствието на силите си в Сирия към момента“, каза говорителят Джонатан Хофман, цитиран от БТА.

Русия също следи обстановката в Сирия, като призова днес да не се подкопава мирното уреждане на конфликта там, където кюрдите са под заплаха от турска офанзива, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските военни от северната част на страната, предаде Франс прес.

Руският президент Владимир Путин и неговият Съвет за сигурност подчертаха на съвещание „важността в настоящия момент да се избягва всякакво действие, което може да създаде препятствие за мирното уреждане“ на конфликта в условията на неотдавнашното формиране на конституционен съвет, каза президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Песков заяви, че Русия, която следи „много внимателно развитието на ситуацията“, не е била информирана за американското изтегляне, като същевременно изрази съмнение, че това изтегляне наистина ще бъде осъществено, съобщава БТА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама