Синдикати искат с подписка нощният труд да скочи от 25 ст. на 2,50 лв.

17

Синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ организират национална подписка сред работещите в България за допълнително увеличение на парите за нощен труд.

Целта е да се поиска промяна в механизма за изплащането на извънредния труд, съобщава „Канал 3“. Според разписаното в закона нощен е трудът, който се полага от 22.00 часа до 06.00 часа за пълнолетни и от 20.00 часа до 06.00 часа за непълнолетни служители и работници.

Извършените многобройни изследвания на работещите нощни смени установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40% и от рак на гърдата с 30% на сто. Отново с 40% нараства рискът от рак на белите дробове, депресии, диабет и метаболитни проблеми.

Освен здравословни обаче, нощният труд създава и социални рискове. Те са свързани с влошаване на комуникацията в семейството и социална изолация, което пък може да е предпоставка за репродуктивни проблеми.

Понастоящем нощен труд в България полагат над 400 000 души. За него те получават по 25 стотинки на час допълнително възнаграждение. А този размер е определен през 2007 година и е съобразен с тогавашната минимална работна заплата от 180 лева. Исканията на синдикатите са за десетократно увеличение до 2 лева и 50 стотинки на час и обвързването на нощния труд с минималната работна заплата в момента.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама