Как да изберем подходящото моторно масло за автомобила си?

2956

Кое моторно масло е най-доброто? Какво представляват класовете вискозитет и качество на моторните масла? Как да подберем подходящото моторно масло за автомобила? С избора на масло е същото както с покупката на резервни части за колата – трябва да се използват само такива с добро качество. Как да познаем дали маслото отговаря на нашите изисквания? Качеството на маслото има изключително голямо значение преди всичко заради това че съвременните двигатели стават все по-мощни.
Моторното масло е техническа течност, която се използва в смазващите системи на автомобилните двигатели. Основното му предназначение е понижаване на триенето между металните подвижни части и почистването и защитаването им от корозия. Освен съставните масла, моторното масло съдържа и добавки като детергенти, дисперсанти, подобрители на вискозитета, корозионни и оксидационни инхибитори.
Има няколко вида класификации на моторните масла на основата на вискозитетните характеристики, които се демонстрират при различни температури: на SAE (Дружество на автомобилните инженери), API (Американски петролен институт) и на
ACEA (Европейска асоциация на автомобилните производители). Според първият вид, всички моторни масла се делят на летни, всесезонни и зимни масла. Класификацията на SAE предлага система с цифрови кодове. Например, едно моторно масло може да се обозначи като SAE 10W40, където W означава зима, а цифрата преди това обозначава потока на маслото при -17.8 градуса по Целзий (колкото е по-ниска цифрата, толкова по-малко ще се сгъсти маслото при студ), а цифрата след W означава колко бързо маслото ще се разреди при по-висока температура.
Така, моторното масло 10W40 се препоръчва за температурния диапазон от -25 – +40 градуса по Целзий.
Класификация на API описва минималните стандарти за производителност на маслата, където работните категории SJ, SL, SM и SN, CK-4
и FA-4 са последните. Според тази класификация, групата S е за бензинови двигатели, а C и F – за дизелови.
Класификацията на ACEA различава 3 групи моторни масла:
A/B – за бензинови и дизелови двигатели;
C – за двигатели с катализатори или филтри за твърди частици;
E – за дизелови двигатели с висока мощност.
Също така, моторните масла се различават по състава си. Има минерални, синтетични (пълна синтетика) и полусинтетични масла. Те се базират на рафиниран суров петрол или полимерни вещества. Синтетичните масла се създават чрез внимателно контролиран процес, за да покрият специфични характеристики, предоставящи по-добро смазване, подобрено почистване, повишена стабилност и потенциал за подобрена икономия на гориво.

Научете повече на Autodoc.BG

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама