Показаха бюлетините за местния вот

64

Говорителите на Централната избирателна комсия (ЦИК) Александър Андреев и Таня Цанева показаха как ще изглеждат интегралните бюлетини за кмет и общински съветници на местните избори на 27 октомври.

Върху тях отляво стоят имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната – имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция „Не подкрепям никого“.

Значително по-широка е бюлетината за общински съветници. Отляво са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, от дясната страна са кръгчета за отбелязване на праференцията.

За София са предвидени 34 листи за кандидати за общински съветници, а кръгчетата са с номера от 101 до 161, за да се избегне феноменът 15/15. И при тях има възможност „Не подкрепям никого“. В столицата ще се гласува с 4 бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

Важно е да се знае, че за да бъде валидна бюлетината, избирателят трябва да отбележи с Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, независим кандидат или в опцията „Не подкрепям никого“. Задължително е отбелязването да стане със син химикал. Освен това бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия. ЦИК обаче все още не е приела решение, с което да даде примерен начин за сгъване на бюлетините, пишещ със син цвят, уточни Андреев.

Прагът на преференцията е 7%, но това не важи за водача на листата. Разместването се отнася за хората зад него.

В рамките на тази предизборна кампания две са подадени две по-важни жалби. В единия случай ЦИК е отхвърлила жалба на кандидата за кмет на София Мая Манолова срещу решение на комисията, а вторият случай е във връзка с предаването „Референдум“ на БНТ1 и участието на депутата и кандидат за кмет на Столична община Волен Сидеров, каза още Александър Андреев.

В ЦИК са постъпили 91 жалби, от които 15 срещу съставите на общинските избирателни комисии, процес, който приключи и 78, свързани с регистрацията на кандидати, партии и коалиции за участие в местните избори. В момента висящи са две жалби, уточни Андреев.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама