Ледник в Италия, съдържащ вода за 100 олимпийски басейна, може да рухне всеки момент

110

Той се намира от страната на Италия и заплашва град в долината
Ледникът, който заплашва да рухне
През последните няколко седмици всеки ден ледникът Планпенсьо (Planpincieux), който се намира в италианската част на връх Монблан в Алпите, се хлъзва надолу с 35 см. Някои експерти обаче твърдят че смъкването достига даже до 60 см на ден. Ако в един момент топящият се ледник се свлече, това означава, че 250 000 кв.м лед, или колкото обема на 100 олимпийски басейна, ще се стоварят върху намиращата се отдолу Вал Ферет. Това е долината до град Курмайор в Италия.

От тези дни топящият се ледник се наблюдава директно и непрекъснато чрез радар, който беше поставен в предната му част с помощта на хеликоптер на Гражданска отбрана. Чрез тази система могат да се регистрират от километри разстояние и при всякаква видимост движения дори от милиметри на ледника. Досега тази дейност се извършваше от фотокамери.
На 24 септември кметът на Курмайор Стефано Мизероки издаде заповед, забраняваща преминаването по пътя, който води към Вал Ферет, заради мотиви за сигурност.
„Долната част на ледника ще поддаде. Не знаем кога, но част от него ще се откъсне,
фрактурите му са необратими”, каза на жителите на долината експертът по ледници Фабрицио Троило.
И ако фактът за предстоящото срутване е повече от сигурен, не е ясно как точно ще стане това. Експертите все още не знаят дали огромната маса лед ще рухне цялата наведнъж, или пък чрез серия от няколко срутвания. Само за два дни например се срутиха 2500 куб. м ледена маса.
Има и трети вариант – през зимата с първите студове и снегове ледената маса може да стане отново компактна, но това ще бъде само за известно време, тъй като срутването просто ще се отложи за бъдещето. От ледника Планпенсьо до Курмайор разстоянието е 4,3 км, затова и жителите на тази зона бяха евакуирани.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама