12 години затвор за Борислав, убил съпругата си Кремена във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

177

Варненският окръжен съд призна за виновен 41-годишния Борислав Н., за това, че в периода 24 – 25 февруари във Варна умишлено умъртвил съпругата си, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост.

Представителят на Окръжната прокуратура във Варна поиска в обвинителната си реч съдът да определи наказание доживотен затвор и след редукция Борислав Н. да изтърпи в затвор при строг режим между 20 и 30 години затвор. Присъдата ще бъде протестирана пред Апелативния съд с цел завишаване срока на наказанието на бившия рулеви.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Двама от роднините на пострадалата бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за по 100 000 лв. всеки за нанесени неимуществени вреди.

Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие. Пред петчленния състав на съда Борислав Н.. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

В този случай, според НПК, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3. При процедурата за съкратено съдебно следствие не може да се наложи присъда „доживотен затвор без право на замяна“, а наказанието „доживотен затвор“ се заменя с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 г.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Борислав Н. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 18 години, което беше намалено с 1/3 до 12 години. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг режим.
Подсъдимият е осъден да заплати на роднините на жертвата обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – обща сума в размер на 100 000 лева, ведно със законната лихва върху нея, считано от 24.02.2019 г., до окончателното й изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 200 000 лв., като неоснователен.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Припомняме хронологията на престъплението. Борислав и съпругата му били женени от няколко години, като през цялото време бракът им бил съпътстван от скандали. Съпругът е бил предупреждаван многократно с писмени протоколи по закона на МВР за агресивното си поведение спрямо 40-годишната Кремена.

На 26.02.2019г. семейството имало насрочено бракоразводното дело във Варненския районен съд. Два дни по-рано, на 24.02.2019г. съпрузите се скарали отново, като разпрата продължила с жесток побой над 40-годишната жена. Борислав позвънил на майка си, за да изнесат заедно багажа му от апартамента. След това двамата напуснали жилището и оставили сама пребитата жена.

След неуспешни опити да се свърже с дъщеря си на 25.02.2019г. майката на убитата жена подала сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Екипът на органите на реда проникнал в заключеното жилище, където било открито тялото на жената.

Извършената аутопсия показала, че причината за смъртта е масивен кръвоизлив в мозъка. Установени са множество кръвонасядания по цялото тяло, получени при удари със или върху твърди тъпи предмети.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

                                       *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама