Сафридът е по джоба, но зарганът и леферът събират очите

80

Началото на т. нар. черноморски урожай е даден. Рибари, търговци и консуматори имат не повече от два месеца да се радват на деликатесни риби, преди по- голямата част от тях да се оттеглят на юг.

Обиколка на рибните тържища онагледява, че изобилие все още няма. И цените показват много ясно това, пише uniconbg.com. Сафридът от 12 лв. е паднал с днешна дата на 7 лв. за килограм, но зарганът определено кара и най- запалените чревоугодници на морска фауна да се замислят: 12-13 лв. за килограм. Да безспорно е фосфорна бомба и зелената кост вътре ясно илюстрира това, но надделява мнението, че цената е висока. Чернокопът също държи подобни стойности, ако е пресен. Порасналият чернокоп е лефера. Има от него, но в оскъдни бройки по касите.

Цената е двойна 23- 24 лв. за кг. Паламуд все още няма в обилни порции и не се предлага така масово. За онези които търсят по- евтиното, има миди, барбун и скарида от родното море на обичайните цени. Попче също има, но то си го има през цялата година. С малки изключения всичко останало е внос.

Всеки знае себе си, а преди да се иде на пазара е добре да поразпита ако не знае, как трябва да изглежда прясното. Най- малкото да не бъде излъган на място. А и напълно самостоятелния избор е по- сладък. Било то и при чистенето на вътрешностите. Всеки знае как ухаят те когато рибата е прясно уловена и когато тя е стара.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама