Смолянски бизнесмен „спестил“ 442 хил. лв ДДС

99

Окръжна прокуратура – Смолян внесе в съда обвинителен акт срещу С.Б., на 42 г.: който в качеството си на едноличен собственик на капитала и управител на ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 442 558 лева.

Престъплението е извършено в периода от 11.03.2008 г. до 14.10.2014 г. и представлява дължимо ДДС по осъществяване на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство, при осъществяване на стопанската дейност и при водене на счетоводството, използвал документи с невярно съдържание и неистински такива – данъчни фактури, отчетни регистри – Дневници за покупките на ЕООД, в които е отразил данъчни фактури по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да са налице доставки, които не са издадени от посочения доставчик или са отразени със завишени стойности на доставка,

Дневници за продажбите, в които отразил данъчни фактури за продажби със занижени стойности. По делото е установено, че основна схема при избягване на данъчните задължения е използване на действително извършени доставки на по-ниска цена, а отчетените били на многократно по-висока стойност.
По делото са изготвени съдебно-счетоводна и графическа експертизи, разпитани свидетели, събрани са голям обем документи и декларации, представени от фирмата и от нейни доставчици, ревизионни актове и др.

Внесеният обвинителен акт е от 290 страници. Щетите не са възстановени. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи заседание по делото.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама