Депутатите даваха кръв в парламента

46

Вчера  в Народното събрание се провежда акция по кръводаряване. Тя е организирана от парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Целта е депутатите със своя пример да популяризират безвъзмездното кръводаряване. Статистиката сочи, че едва 25% от хората го правят доброволно и без заплащане. А столичните болници се нуждаят от над 100 литра кръв за преливане дневно.

Кристиян Вигенин след като дари кръв посочи, че това е един от проблемите в България, постоянно има недостиг на кръв в болниците. „Затова смятам, че ние трябва да дадем този пример. Аз самият неведнъж съм дарявал кръв и затова го направих и днес. Хубаво е да използваме този повод и се обръщам към хората: Не е страшно, правете го, спасявате живот по този начин”, каза депутатът.

Именно заради недостига на безвъзмездни дарители, процъфтява т.н. „черен пазар“. Цената на него може да стигне и до 500 лв. за една операция, което в пъти повече от официалната тарифа от 90 лв.

Кръводарител може да стане всеки, който е клинично здрав, не приема медикаменти и е на възраст между 18 и 65 години. Важно е също човекът да не е дарявал през последните 2 месеца.

Инициативата в Парламента е подкрепена от Българския Червен кръст, комисията по здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология.

„Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно“, изтъкна пред „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров. Той обясни, че съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35, каза още Григоров.

Във връзка с вчерашната акция за даряване на кръв в НС, той обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама