Бракониери са убили благороден елен край с. Кръвеник

187

Труп на благороден елен са открили служители на ДЛС „Росица“ – Лъгът в землището на село Кръвеник.

Горските се натъкнали на убитото животно на 17 септември, по време на сутрешен обход в местността, която е ловно-стопански район на ЛРД – Кръвеник.

При първоначалния оглед ясно личали входна и изходна рана -смъртоносен изстрел с куршум от ловно оръжие, съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие.
За този пореден брутален случай в района незабавно са сигнализирани полиция и прокуратура, мястото е посетено от оперативно-следствена група, започнато е разследване.
Убитото животно е на около 7 години. Това е млад и перспективен за популацията благороден елен, който тъкмо е започнал да разгръща потенциала си, обясни директорът на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов. Той припомни строгата политика на стопанството да се пазят младите перспективни животни, което е основен принцип на подборния отстрел при регламентираното ловуване.
Именно благодарение на доброто стопанисване, през последните години популацията на благороден елен в много от районите у нас бе възстановена, но случаи като поредната бракониерска проява показват, че на практика не се спазват регламентите за ползване.
Инж. Иван Степанов припомни още. че в момента няма ограничения за индивидуалния лов, всеки може да ловува дива свиня и всички ловци трябва да са коректни. „Сега през септември е периодът на благородния елен и е редно да се съобразяваме с неговото присъствие, за да го пазим. Нека ловците спазват моралните и законови норми, защото управлението на популациите в България зависи и от тях“, коментира директорът на ДЛС „Росица“.
Случаят с убийството на благороден елен идва в момент, когато темата с откриването на лова е много чувствителна, а сдруженията шумно настояват срокът за груповото ловуване да бъде удължен. Когато се говори за либерализация на лова не бива да се забравя, че е задължително да има контрол и отчетност, категорични са ловни експерти.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама