Взрив в руска лаборатория, където се пазят смъртоносни зарази

66

Експлозия е станала в биохимическия комплекс „Вектор” в руския град Колцово, Новосибирска област съобщава вестник „Комерсант”.

Лабораторията съхранява някои от най-опасните вируси на планетата, но властите твърдят че риск за населението няма, предава bTV.

Според информацията на вестника вчера вечерта при ремонтни дейности е станало изтичане на газ, който след това се е взривил. При инцидента е пострадал един човек, който е с изгаряния в болница. Конструкцията на зданието не е пострадала.

Кметът на т.нар научен град Колцово подчерта, че рискове за населението няма въпреки опасните изделия, съхранявани във „Вектор”. От научния център потвърдиха това в кратко съобщение на сайта си.

„Вектор” е създаден през 1974 г. и е един от най-големите научно-производствени комплекси в сферата на природните науки. През 70-те и 80-те години той е в основата на съветските разработки на биологични оръжия.

В „колекцията” му влизат култури от ебола, Марбург антракс, чума и едра шарка, която е запазена на само още едно място в света.

Следственият комитет на Руската федерация е започнал разследване на инцидента.
БПри ракетната злополука в Русия вероятно е имало две експлозии
Това е пореден инцидент свързан с чувствителни аспекти от научноизследователската дейност в страната. През юли експериментална ядрена подводница се запали и в пожара загинаха 14 моряци. През август изпитанието на ракета с ядрен двигател приключи с експлозия, заразяване и жертви.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама