Следващия месец става ясно с колко ще се вдигнат пенсиите

blank
Снимка: Илюстративна

В началото на идния месец ще е ясен точният процент, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 година.

Към момента очакванията са повишение с около 6%, каза в отговор на въпрос в русенското село Баниска министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от „Дарик“.

Той обясни, че изчисленията са на база на достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени, чрез който по швейцарското правило се формира процентът за осъвременяване на пенсиите.

„Не мога да кажа точно с колко ще бъде увеличението. То може да бъде с 6,6 или с 6,2 на сто. Въздържам се да обявя конкретно число, защото все още сме в началото на финалната фаза на подготовката на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Точният процент на увеличение би трябвало да бъде ясен в началото на идния месец. Той не е произволен, а зависи от нарастването на ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени“, обясни Петков.

Министърът коментира също предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност.

Работодатели искат първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.

Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите – Асоциацията на индустриалния капитал в България, организира кръгла маса по тези въпроси.

По думите му има проблем и той е свързан с това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства.

„Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а от там на всички нас. Това мотивира търсенето на ефективни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова“, каза Петков.

В русенското село Баниска министърът и заместник-председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова откриха обновената детска градина „Първи юни“. Ремонтът е извършен за пет месеца и е на стойност 148 738 лева. От тях 50 541 лева са отпуснати по програма „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика, а останалите са общинско съфинансиране.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама