Днес празнува красива наша тенисистка

30

Днес рожден ден празнува най-добрата родна тенисистка Цветана Пиронкова. Родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив, Цвети израства в семейство на спортисти.

Баща ѝ Кирил Енчев, който е нейн треньор, е републикански шампион по кану, а майка ѝ Радосвета Чинкова е многократна медалистка по плуване. Пиронкова има брат – треньор в ТК „Локомотив“ и сестра, която също играе тенис професионално.

Пловдивчанката започва да се занимава с тенис от 4-годишна възраст, като успехите ѝ започват още от родния ѝ град. През 2000 г. тя става изгряващата звезда на България. На финала на държавното първенство за жени на закрито, Пиронкова стига до полуфинал. Следва добро представяне на редица международни тенис турнири. През 2006 г. родната спортистка печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер 1 на годината.

През 2010 г. Цвети става първата българка, която достига до полуфинал на Уимбълдън. Най-високата ѝ позиция в Световната ранглиста на WTA е 31-во място, постигнато през септември същата година. Тогава 22-годишната тенисистка се превръща в най-младия почетен гражданин на Пловдив – звание, с което е удостоена от тогавашния кмет Славчо Атанасов.

Пиронкова е избрана за най-добра българска тенисистка на 2011 г. от Българска федерация по тенис.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама