Ресорът на Мария Габриел ще разполага с над 100 млрд. евро

45

България поема ресор „Иновации и младеж“ в състава на следващата Европейска комисия. Той ще бъде ръководен от българския еврокомисар Мария Габриел, което в предишната Комисия оглавяваше „Цифрова икономика и цифрово общество“.

Това обяви новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Маргрете Вестагер поема въпросите с върховенството на закона в ЕС от Франс Тимерманс, а той ще отговаря за околната среда като зам.-председател в следващата ЕК.
След питане на „Дневник“ от Европейската комисия заявиха, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:
– „Еразъм+“ с общ бюджет от 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г.
– Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак (повече четете тук). DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018,16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).
– От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действията „Мария Склодовска-Кюри“. в подкрепа на около 65 хил. учени.
– Европейски корпус за солидарност (дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина) със собствен бюджет от 375.6 милиона евро до 2020 г.
– ‘Творческа Европа“ с настоящ бюджет от 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и творчески сектори с инициативи като Европейска столица на културата. С бюджет около 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА например подкрепя развитието на около 430 филма и разпространението на около 500 филма всяка година.
В предложението на ЕК за бюджет за 2021-2027 г. се предвижда:

– Програма „Еразъм“ – Комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за „Еразъм“ Комисията редлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.
– „Мария Склодовска-Кюри“- предлага се бюджет от 6.8 милиарда евро по програмата „Хоризонт Европа“ за научни изследвания и иновации.
– Европейски корпус за солиарност – предлага се бюджет от 1.26 милиарда евро.
– ‘Творческа Европа“ – ЕК редлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама