Проучване: До 2030 година роботите могат да изместят 45% от работниците в Русия

24

До 2030 г. почти половината руснаци (45,5%) може да загубят работата си поради цифровизацията и автоматизацията, съобщава вестник „Известия“, като се позовава на проучване на специалисти от Руската академия за национална икономика и публична администрация при президента на Руската федерация (РАНХиГС).
Според изданието 20,1 милиона души ще бъдат принудени да напуснат работата си или да променят квалификацията си, тъй като опитът и знанията им ще престанат да бъдат от значение,предава „Фокус“.
Според проучването работниците в хотелиерския и ресторантьорския бизнес са изложени на най-голям риск (73%). Освен това роботите ще могат да заменят 60% от заетите в производството. 58% от заетите в селското и горското стопанство, 53% в търговията на дребно и 51% в минното дело.
В същото време един от авторите на изследването – Степан Земцов. подчерта пред изданието: „Това, че сте изложени на риск (т.е. потенциално можете да бъдете заменени от технология), по никакъв начин не означава, че това ще се случи в утрешния ден“.
По-рано друг научен център на РАН обеща да представи до края на октомври робот, изпълняващ задачите на „търговец на дребно“, който може да работи вместо хора в големи търговски мрежи.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама