Младите лекари загърбват България

31

Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата „трета възраст“, а една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст, съобщи Българският лекарски съюз по повод международния медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни, предаде Нова ТВ.
Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Според доц. Станимир Сираков от УМБА/1 „Св. Иван Рилски“ условията на работа за младите специалисти не са добри. „Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват“, каза доц. Сираков за липсата на млади специалисти в ефира на предаването „Събуди се“.
По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. „Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук“, каза още доц. Сираков.
Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. „Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти“, заяви той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама