Завърши размяната на затворници между Русия и Украйна (Видео)

24

Започналата размяна на затворници между Русия и Украйна завърши, предаде БНР

Самолети, на борда на които са се намирали по 35-има затворници, са кацнали на летищата в Москва и Киев. Роднините на пристигналите затворници в Киев са аплодирали гръмко пристигането на самолета.
Сред хората, които бяха разменени, са арестуваните миналия ноември в Керченския проток 24-ма украински моряци и главният редактор на РИА „Новости – Украйна“ Кирил Вишински.

Моряците са закарани с автобуси от предварителния арест в московския район „Лефортово“ на летище ‘Внуково“. Сутринта там кацна украински самолет, с който трябваше да заминат за родината си. Същевременно от международното летище „Бориспол“ край Киев излетя руски самолет с руски граждани на борда. Сред тях бе главният редактор на РИА „Новости – Украйна“ Кирил Вишински, съобщи по-рано генералният директор на „Русия днес“ Дмитрий Кисельов.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабна размяна на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.
Президентът на Украйна Владимир Зеленски помилва граждани, които Киев трябва да освободи в замяна на подобен жест от Москва, заяви в същото време украинският адвокат Валентин Рибин, цитиран от БНТ. В сборния пункт на лицата, които участват в обмена, присъстват почти всички в списъка, договорен по-рано. Украинската страна, като взе предвид факта, че хората, подлежащи на президентски указ за помилване, са доставени до пункта за събиране, е изпълнила почти всички свои задължения, постигнати в преговорите“, каза Рибин във видео съобщение, публикувано във Фейсбук.
Според адвоката руски гражданин, който трябва да бъде освободен, остава в украинския център за предварително задържане. Рибин не посочи името и причините за ситуацията. Адвокатът призова всички участници да се съобразят с постигнатите по-рано споразумения.

Предупреждавам участниците в обмена от руска страна: един от вашите не беше доставен до сборния пункт, моля, обърнете внимание. Надявам се тази грешка да бъде поправена днес, все още има време“, заключи Рибин.
Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като общо по 35 души бяха разменени от всяка страна, е заявила Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник „Комерсант“, цитиран от агенция фокус.
Пълните списъци на участниците в размяната обаче не са оповестени. Известно е, че руската страна освободи режисьора Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм. „Украинская правда съобщава, че е екстрадиран и бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, когото Украйна смята за замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.
Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че е провел телефонен разговор с Владимир Путин, без да уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас, допълва Фокус.
24-те моряци, задържани от руските граничари в Керченския проток, са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова. Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната. „Освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени“, заяви юристът.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама