Находки от три епохи край новостроящото се трасе на АМ „Хемус“

119

Интересни находки от три епохи са намерили археолозите, които проучват новостроящия се участък от АМ „Хемус“ край село Градище.

Едно от най-впечатляващите е бронзово огледало от Ранното Средновековие – VIII-X век, съобщи гл.ас. д-р Андрей Аладжов от НАИМ-БАН, цитиран от БАН.

Археолозите са изследвали късноримско селище със стопанска част. Тя се състои от навеси за производство на глинени съдове, пещи за изпичане на глинени съдове, както и складове за съхранение на зърно и други хранителни продукти.

Освен тази епоха обаче има и артефакти от Ранносредновековна епоха – синхронна на първата българска столица Плиска, обяснява археологът.

От тази епоха са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за приготвяне на храна, допълни д-р Андрей Аладжов.

Именно в една от тези землянки е открито и половин бронзово огледало от Ранното Средновековие. Това може би е първото огледало, открито въобще в България от този период, смята археологът. Друга интересна находка, според експерта, е кладенец от Римската епоха, в който са открити части от стомни и кофи. „При него беше интересно, че устието на кладенеца беше настлано с камъни в широк диапазон, за да се осигури достъпът при кално време“, каза д-р Аладжов. По време на разкопките са открити над 400 монети и около 25 фибули, както и няколко черепа.

Д-р Андрей Аладжов обясни, че освен тези епохи в селището е открита една по-ранна – Къснобронзова епоха от 1200-1100 години преди Новата ера. От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни, посочи още експертът и допълни, че ще бъдат проучени детайлно на следващ етап, най-вероятно в края на септември.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама