Тройно скача медът от кошера до магазина

58

Изкупуват го от пчеларите под 4 лева за кило.

Тройно скачат цените на пчелния мед от кошера до магазина, пише „Монитор“. Румен Балински от Обединения български пчеларски съюз обясни, че за обикновения мед в момента изкупната цена е 3,80 – 4,00 лв. за килограм, а за биологичния – около 4,50 лв. По думите му нормалните нива са съответно поне 5,50 лв. и 6,00 лв.

Според браншовика подобно положение на нещата е пагубно за стопаните, отглеждащи пчели за поминък и добиващи мед, а не за да изкарват допълнително пари над основните си доходи. По думите му поне една десета от хората с кошери си изкарват прехраната с пчеларство. „В момента добивите са малко по-ниски от миналогодишните и тези цени са убийствени за пчеларите

Някои от колегите по морето и в най-големите градове са по-добре, защото са затворили цикъла и си продават меда директно на дребно по пазарите“, поясни Балински и добави, че така те не зависят от прекупвачите. Пчеларите с по-голямо производство обаче не можели да реализират цялото количество на дребно и са принудени да продават предимно на едро.

„Причина за срива са останалите немалки количества неизкупен мед от 2018-а. Освен това у нас около 2000 т се внасят от Китай и от Украйна за 1,40 евро на килограм до склада на търговците и те отказват да купуват българския мед. Очаква се и нов безмитен импорт на цели 45 000 т в страните от ЕС от Аржентина и Бразилия. Продукцията от чужбина след това се смесва с малки количества наш мед и се продава в Евросъюза като български“, уточни той.

Балински каза, че причина за ниските изкупни цени са и нароилите се множество пчеларски организации, чийто брой вече е 17.

Според него до края на годината би трябвало всички те да се обединят и да защитават реално интересите на пчеларите. „Нямаме все още браншова организация като във Франция, където пчеларите се грижат само до произведат меда, като е осигурена реализацията на продукцията и на дребно, и в чужбина“, поясни той.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, също смята, че има нужда от обединение в сектора. Според него основната причина за ниските изкупни цени е големият внос на мед в България. „При цена на меда 10 – 12 лв. за килограм на дребно изкупната цена трябва да е при всички положения над 6,00 – 6,50 лв., поне над половината. Сега е три пъти по-ниска и това е нерентабилно за пчеларите“, смята браншовикът. Той добави, че е все по-висок рискът скоро да няма кой у нас да се занимава с пчеларство и затова трябва да се намерят начини за субсидиране на сектора.

Румен Балински припомни и друг проблем в сектора – за обещаните пари от земеделското министерство по „де минимис“ за отровените пчели, от които нищо не е платено. Оказало се, че пчеларите не са дали доказателства. „Най-евтината проба за това обаче е 400 лв. и хората не могат да си ги позволят“, поясни Балински. По думите му земеделците у нас за щяло и нещяло използват хербицида глифозат и когато чуждите купувачи намерят и най-малкото количество от него в меда, връщат партидата или искат силно сваляне на цената.

Вчера пък пчелари от Врачанско алармираха за 30% по-ниски добиви тази година.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама