Джонсън ще поиска от кралицата да разпусне парламента

23

Кралицата ще бъде помолена от британското правителство да прекрати парламента дни след завръщането на депутатите на работа – и няколко седмици преди крайния срок за Brexit.

Политическата редакторка на Би Би Си, Лора Кюнсбърг, казва, че това ще даде възможност на новата администрация на Борис Джонсън да проведе т.нар. Реч на кралицата – излагайки бъдещите планове на правителството – на 14 октомври.

Но това означава, че е малко вероятно депутатите да имат време да приемат закони, които биха могли да спрат премиера да изведе Великобритания от ЕС без сделка на 31 октомври.

Източник от Даунинг Стрийт № 10 каза: „Време е ново правителство и нов премиер да изготвят план за страната, след като напуснем ЕС“.

Идеята за изключване на Парламента – известна като пророгация – предизвика противоречия, като критиците заявиха, че това ще спре депутатите да могат да играят своята демократична роля в процеса на Brexit.

Лора Кюнсбърг каза, че само малък брой правителствени министри знаят за плана и той ще предизвика огромен спор.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка.

Още по-рано Джонсън каза, че иска да напусне със сделка, но „не на всяка цена“ и е готов страната да излезе от ЕС без такава, вместо да пропусне крайния срок.

Тази позиция подтикна редица опозиционни депутати да се съберат, за да се опитат да блокират евентуално излизане без сделка и във вторник те обявиха, че възнамеряват да използват парламентарния процес за това.

Но ако Парламентът бъде разпуснат на 10 септември, той ще има само няколко дни през седмицата след това, за да настояват за промените си.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама