След проверка: Няма легионерска болест в Слънчев бряг

14

Няма нарушения в хотела в Слънчев бряг, в който са били настанени туристите, починали от легионерска болест.

Това показа проверката на две министерства – здравното и на туризма. Преди дни британски медии съобщиха за няколко британци, заразени с легионела след почивка у нас.

Проверката потвърди, че туристите действително са отседнали в стаи в този хотел.

Инспекторите провериха баните, кухните, климатичната инсталация и басейна на почивната станция. За първи път пред камера застана управителят на хотела. Тя призна, че е знаела за смъртните случаи и затова лично е настоявала за многократни тестове на водата.

Управителят на хотела Галя Кирова заяви, че от началото на летния сезон до настоящия момент от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби.

„Всички са отрицателни за легионела. Няма абсолютно никакъв риск в момента за разпространение болестта”, заяви Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

Независим одит в международна лаборатория е направил и туроператорът, организирал почивките на британските туристи. Резултатите също са отрицателни. Обвиненията към хотела от страна на семейството на един от починалите мъже били с цел парично обезщетение.

„Преговори между роднините на починалото лице и туроператора се водят веднага след случилото се. Приключиха без съгласие от страна на туроператора за предоставяне на финансово обезщетение. По тази причина едва два месеца след това близките на починалото лице започнаха тази медийна кампания”, обясни Галя Кирова.

Случаят бил честа практика по Черноморието ни.

„Постоянно има оплакване и търсене на пари от страна на англичаните. Това във всеки един хотел го наблюдавам, тъй като обикалям много”, каза Живко Динолов от Община Несебър.

От хотела настояват за опровержение на публикациите. Те ще изпратят писмо до редакциите на всички британски сайтове, разпространили информацията.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама