Потомък на Левски проплака в Стара Загора

190

Роденият точно в 22,00 часа на 22 август в АГ комплекса при старозагорската държавна УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ Даниел Тамахкяров е двадесет и деветият жив потомък на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев, съобщи щастливият татко Тихомир.

Той публикува на стената си във „Фейсбук“ тежащото 3,750 кг и високо 53 см юначе при изписването от болницата.

Близо 19 часа е продължило раждането на момченцето, което е първа рожба на Тихомир и съпругата му Мария. Появата на Дани е станала по естествен път под грижите на д-р Цонева, пише „Монитор“.

„Усещането е невероятно, никога не съм предполагал, че ще бъда толкова щастлив от усещането за появата на един нов живот, при това продължител на славния род на Гина и Иван Кунчеви“, сподели Тихомир, който е на 31 години, родом е от Стара Загора, учил е в местното Пето основно училище, след което почти 15 години е живял в Испания при майка си.

Внук е на някогашния беройски нападател Христо Петров /Ицо Черния/, а връзката му с Апостола е по линия на бабата Мария, която я е от коляното на по-голямата сестра на Левски – Яна.

Освен българска във вените й тече и френска кръв, защото таткото Христо се оженил за французойка.

Майката на мъничкия Даниел се казва Мария Пенчева, старозагорка е и е възпитаник на Тракийския университет. Известно време преди раждането е помагала в семейния бизнес на Тихомир при управлението на една от първите заложни къщи в Стара Загора.

Бебето е кръстено на дядо си Динко Тамахкяров.

Тихомир и Мария много пъти са ходили заедно и поотделно в националния музей на Дякона в Карлово и възнамеряват при първа възможност да отидат отново там, но вече с Даниелчо. Там ги очаква уредничката Надежда Петрова, която първа разгласи вестта за потомъка и дори вече е вписала името на мъника в последната редакция на родословното дърво. „Даниел е 29 жив потомък на Гина и Иван Кунчеви и поставя началото на ново поколение в родословното дърво на рода. Познаваме се с всички наследници, някои от тях донесоха в музея неизвестни документи и вещи, свързани по един или друг начин с нацоналния герой и светина“, коментира Надежда Петрова.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама