Президентът се качва на Шипка днес

58

Днес държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

В този час на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве.

В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово.

Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Без образа на Сюлейман паша ще бъде тазгодишното пресъздаване на епичните битки за старопланинския проход Шипка по време на Руско-турската освободителна война преди 142 години.

Решението е на сценариста Николай Байнов от Казанлък, който е решил да покаже събитията от третия ден на обсадата, когато действащо лице от страна на османската армия е Расим паша.

Униформата на пашата ще облече Христо Календерски от град Априлци, който е отговорник за театрализованото представление с участието на 320 активисти на националното дружество „Традиция“.

В района на някогашната Централна позиция ще проехтят над 5 200 пушечни изстрела, а разположението на силите е 2:1 в полза на османлиите.

На позицията ще бъдат изкарани 4 реплики на оръдия от онази епоха, едното ще бъде докарано от старозагорци, а две от Търговище, обяснява Календерски, който очаква в битката да проехтят поне 50 оръдейни залпа.

От екипа на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“, който оказва логистистичната подкрепа на „Традиция“ при възстановката на събитията напомнят, че в този кървав трети ден от отбраната на позицията излизат в помощ на руските воини и опълченците близо хиляда жители на Габрово, които са помагали за изнасянето на ранените, носели са вода и боеприпаси.

За техния принос разказва военния кореспондент на английския вестник „Daily News“, Арчибалд Форбс пред руския дипломат граф Николай Игнатиев.Сражението на този ден е прикрючило чак към 22,00 часа , когато турците се завръщат на изходните си позиции.

Хилядите зрители от цялата страна, които по традиция пристигат от ранни зори в района на бъдещия военен театър ще видят в образа на генерал Столетов Станчо Джумалиев, прекия командващ на позицията , генерал Фьодор Радецки ще пресъздаде Мирослав Сланев от Велики Преслав, а командващият опълченците ще покаже Методи Навущанов от Панагюрище.

Очаква се сред настъпващите „турци“ да бъде и пристигналият преди години в България от далечна Танзания Джоузеф Мелиса, който е сред най-нахъсените „актьори“ в различни възстановки.

Промяна ще има и на мястото, където ще бъде официалната церемония по заупокойната литургия и приемането на гвардейския строй: за разлика от предходни години на 24 август е избрано мястото при т.нар. „Барелефи“ само на сто стъпала под Паметника на Свободата.

Според историците през 1934 година на това място са се стекли над 100 000 българи, които свеждат глава пред саможертвата на хилядите герои.

Месец преди тържествата в Казанлък бе открита изложба, разказваща за епопеята около строителството на паметника, показан бе и златният ключ, използван от цар Борис ІІІ за отварянето на вратата към вътрешността му, припомни директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Ключът е притежание на националния военно-исторически музей и се вади от трезорите му в изключително редки случаи.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама