В Турция спряха тока за 12 часа заради мигриращи щъркели

33

Жители на турския окръг Балъкесир останаха без ток в продължение на 12 часа, след като властите прекъснаха електрозахранването в името на безопасността на мигриращи щъркели.

Мярката бе взета, за да се предотврати смъртта на щъркелите, кацащи по далекопроводите с високо напрежение на път за Африка, съобщава Анадолската агенция, цитирана от dir.bg.

Жители на местни общини, през които минава миграционният маршрут на птиците, уведомили властите за опасността. Екипи на електроразпределителната компания са се запознали на място със ситуацията и са взели решение да спрат временно електроподаването до отлитането на щъркелите. Това оставило без ток жителите на редица селища в района в продължение на 12 часа.

Щъркелите, гнездящи в околията на град Съндъргъ, окръг Балъкесир, са се превърнали в запазена марка на района, а образът им се използва като туристическа емблема, казва кметът на Съндъргъ Екрем Яваш.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама