Борисов попадна на зловеща находка от археологически разкопки

116

Археолози показаха на премиера Бойко Борисов яма, в която открили пет черепа на момиченца. Днес той посети археологическите разкопки покрай трасето на магистрала „Хемус“ между пътните възли Буховци и „Белокопитово“.

Бойко Борисов инспектира новостроящия се пътен участък. По трасето, на разстояние около километър се извършват предварителни археологически проучвания под ръководството на гл. ас. д-р Андрей Аладжов. На инспекцията дойдоха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов.

„Държавата ни е красива и е трудно строителството. В изходната част на трасето има два обекта с важни археологически разкопки, по които работят учени от Националния археологически институт с музей при БАН и проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера. Археолозите поискаха удължение на срока за проучване на терена с два месеца и това ще бъде уважено. Благодаря им, с тях имаме перфектни отношения“, отбеляза премиерът.

Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца. Удължаването е разрешено, успокоил археолозите Борисов.

Видео, пуснато в профила на премиера в социалната мрежа, показва неговата обиколка из разкопките, чуват се обясненията на археолози и въпросите, които задава, вметванията, които прави.

Пристигайки на археологическия обект, Борисов свойски поздравява водещия археолог и го подканя: „Ще ни разкажеш ли“.

Това е римско селище; къщи и пещи за производство на глинени съдове, казва ученият. Разходката обаче реално започва с негово обяснение за зловеща находка: култова яма с пет черепа на 12-13 годишни момиченца, обезглавени. На видеото се вижда как Борисов не откъсва поглед от археолога, след като извиква въпроса „Какво?!“.

Още не можем да разберем какво е точно, отбелязва археологът и добавя, че по това време е имало готски нашествия в Римската империя, варварски племена, нахлуващи от север.

„И може да са ги заклали“, да не е обред някакъв, споделя премиерът. Археологът не изказва категорично становище. По-късно премиерът явно останал впечатлен, отново пита за момичетата.

Разходката продължава и Борисов пита археолога, дали строителите осигуряват необходимата техника (машини) за разкопките. Получава положителен отговор и препоръчва (на някого от специалистите на име Димо): „Доволен е от теб археологът… даваш машини, работят, помагат, ще ви пуснат нататък“.

Археологът предлага на Борисов да му покаже пещ за производство на керамични съдове. Води го там и когато се изправя пред останките, премиерът възкликва, че тъкмо идва от стъкларския завод в Търговище. Посочва археологическото откритие с думите: „Това е малък завод“.

Каквото намерите, отива в музея, нали, пита Борисов и получава положителен отговор. След което констатира: ще стане голям музей, докато работите. Коментира, че археология ще има и при газопроводните трасета, при пътните – дава пример с „Боаза“, където имало останки от четири епохи (при Ябланица).

Премиерът изрази задоволство от добрата координация между археолози и строители, като така „вървят“ и двете: „хем си намираме богатствата, хем не се пречи на строежите“.

Археологът показва на премиера и интересна находка в разрушено жилище – ножица от онова време и римски пергел, поставени едно в друго.

На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с.Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км, се напомня в прессъобщение на МС. Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама