Партията на Салвини внесе вот на недоверие срещу италианското правителство

24

Партията на италианския вицепремиер Матео Салвини „Лига“ внесе в петък в парламента на страната предложение за вот на недоверие на правителството, предаде агенция ANSA, съобщи БНР.
Според италианската информационна агенция партията призова за провеждането на нови избори възможно най-скоро, тъй като няма „време за губене“.
Това става факт, след като в четвъртък Салвини заяви, че партията „Лига“ повече не може да управлява в коалиция с Движението „5 звезди“ поради различия между двете партии, които не могат да бъдат отстранени.
Междувременно италианските медии съобщиха, че предсрочните избори вероятно ще се проведат през октомври.
Според в-к Кориере дела сера (Corriere della sera) Маето Салвини настоява предсрочните избори да се проведат на 13-ти октомври, докато според в-к La Repubblica новите парламентарни избори могат да се проведат на 23-ти октомври.
Италианският парламент вече излезе в лятна почивка и от председателят на Сената зависи кога да бъде свикан отново.
Президентът на републиката Серджо Матарела е върховният арбитър на италианската политика и единственият орган, който може да разпусне парламента и да свика изборите.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама