Опасни комари разнасят вирусен менингит

45

С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната.

Държавата отпусна допълнителни 2 млн. лева за справяне с комарите, съобщава Bulgaria on Air.

Проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница потвърди за случаи на западнонилска треска у нас. Тя посочи, че заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата.

„Инфекцията се предава чрез комарите, а при усложнените форми на заболяването се стига до хоспитализация. Усложненията са едва около 1%“, уточни проф. д-р Червенякова.

От думите ѝ стана ясно още, че в голяма част от случаите заболяването преминава леко – с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни.

„При тези валежи е много трудна борбата с комарите. След всеки валеж трябва да бъде пръскано. Не бива да мислим, че всички комари са заразени с вируса. Индивидуалната защита е наличието на репеленти, другото е в обсега на държавата“, коментира още проф. д-р Татяна Червенякова.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама