Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем захарта?

57

Всички знаем, че прекомерната консумация на захар е много вредна за организма.

За съжаление, голяма част от храните, които консумираме, съдържат много захар.

Приемайки ги, несъзнателно превишаваме допустимата норма на глюкоза многократно, jenata.blitz.bg

75% от хранителните продукти в супермаркета съдържат захар. Освен рафинирана захар в бонбоните и другите видове сладки изкушения, захар има и в обикновените храни – в кашите и зърнените закуски, в плодовете, зеленчуците и млякото. Да тормозим организма си с допълнителни количества глюкозата е не само безсмислено, но и много вредно. А всичко това може да предизвика пристрастяване към захарта.

Диетолозите мислеха, че са намерили решение на този проблем. Просто е достатъчно да преминем към протеинова диета и да намалим употребата на захар и бързи въглехидрати, за да се радваме на крепко здраве. Последните проучвания на специалистите обаче накараха мнозина да се замислят дали изобщо си струва да приемаме захар, дори и в малки количества.

Ако се откажете от консумацията на захар, няма да съжалявате за това до края на живота си!

Ето защо:

Ще имате повече енергия

Обикновено искаме да похапнем нещо сладко, когато усещаме, че енергията ни е свършила. Но това е много измамна маневра, защото енергийните запаси в тялото са почти безкрайни.

Спрете да ядете сладко и ще се почувствате по-обогатени и изпълнени с енергия. Нивото на кръвната ви захар няма да се вдига рязко, тялото ви ще се подчинява безпрекословно, без да капризничи, без да иска шоколад и да заплашва със сън по никое време или с припадъци.

Теглото ви ще се стабилизира

Ще отслабнете, без да гладувате. Достатъчно е само да изключите от менюто си всички сладки продукти, печива със захар и шоколад. Фигурата ви ще се стегне, кожата ви ще стане по-хубава, теглото ви ще се стабилизира, а здравето ви ще укрепне, защото отказвайки сладкото, ще изчистите черния си дроб.

Край на храносмилателните проблеми

Хората, които страдат от чревни и стомашни проблеми, задължително трябва да се откажат от сладките храни. С времето всички болести, свързани с тези органи, ще изчезнат!

Вкусовите ви рецептори ще се подобрят

Ако спрете да ядете захар, рецепторите ви вече няма да бъдат атакувани от сладки неестествени вкусове.

Всички ястия ще ви се струват много по-вкусни и ще се научите да получавате невероятно удоволствие и от най-простата храна, която, между другото, ще има съвсем различен вкус.

Ще изглеждате по-млади

Захарта оказва неблагоприятно въздействие върху кожата и провокира появата на обриви. Ако се откажете от консумацията й, проблемите с кожата ще изчезнат сами.

Ще се радвате на по-добро настроение

Друга полза от спирането на захарта е, че ще се почувствате много по-добре. Едно от проучванията по темата е установило, че 4 изпити кенчета с Coca-Cola за един ден, ще увеличат шансовете да изпаднете в депресия с 40%.

Продукти като сладки десерти, сладки напитки, месни продукти и рафинирани въглехидрати имат същия ефект. Това е така, защото захарта причинява разстройство във връзката между стомаха и мозъка, което предизвиква безпокойство.

Ще си осигурите здрав сън

Качествената почивка е необходима за възстановяване на енергията, за подобряване състоянието на кожата и регенерацията на клетките. Когато в организма попадне прекалено много захар, може да възникнат периоди на безсъние, които променят нивото на глюкозата. Намалявайки приема на захар, ще подобрите качеството на съня си.

Паметта ви ще се подобри

Захарта променя когнитивните способности и причинява метаболитен синдром. Последното не само причинява затлъстяване, но и засяга способностите на мозъка.

Можете да преборите ефектите, които захарта оказва върху паметта ви, с редовни упражнения. С тях ще изгорите енергията от захарта и мозъкът ви ще бъде готов за работа.

Все още ли се съмнявате дали си струва да откажете захарта? Учените са провели серия от експерименти, които са доказали, че ефектът на захарта върху човешкия мозък е подобен на този, който оказват твърдите наркотици като кокаин и хероин. След приемането на нещо сладко с ярко изразен вкус, изпадаме в превъзбудено състояние, подобно на наркотичното опиянение.

Хората, които са страдали от сериозна въглехидратна зависимост и са изпитали внезапните пристъпи на желание да изядат нещо сладко, са преживявали много тежко изключването на захарта от менюто си. Раздразнителност, гняв, пристъпи на агресия, депресия, обсесивни желания са само част от нещата, през които е трябвало да минат.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама