Парламентът отхвърли ветото на президента Радев за договорите за F-16

35
Снимка: Facebook

Поредно преодаляно президентско вето, второ за седмицата. Депутатите приеха отново ратификацията на сделката на закупуване на нови изтребители Ф-16 блок 70.

Държавният глава върна приетия от парламента международен договор с мотив, че липса обществен консенсус за новите изтребители, както и достатъчно информация за конкретната сума, която ще прати държавата за новите самолети, пише Дарик. Управляващите и ДПС категорично отхвърлиха мотивите на държавния глава.

Седмица, след като парламентът прие на две четения в един ден закона за ратификация договора за закупуване на нови изтребители,128 депутати отхвърлиха президентското вето, 73 го подкрепиха, а 3 се въздържаха. Според представителите на ГЕРБ ветото на държавния глава е абсолютно несъстоятелно. От управляващата партия бяха категорични, че договорът със Щатите е напълно стандартен и прозрачен. Депутатът Тома Биков дори намекна за скрити интереси на държавния глава Румен Радев.

От Обединените партироти също се обявиха срещу ветото на президент Румен Радев. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече действията на президента „етюд от политечески театър”, като обясни, че държавният глава не иска реално да спре сделката.

ДПС подкрепиха управляващото мнозинство в преодоляването на ветото. От движението бяха категорични, че закупуването на Ф-16 е стратегичеки избор.

БСП пък застанаха категорично зад притесненията на държавния глава. Червените намекнаха, че договорите са непрозрачни. Те изразиха съмнение, че цената може да се покачи. Чуйте още от Румен Гечев и Таско Ерменков

Президентът Румен Радев има още един шанс да спре сделката – ако върне и актуализацията на бюджета, с която се осигуряват средствата за сделката.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама