Отиде си виден български археолог

90

Почина Стоян Йорданов. Дългогодишен проучвател на Средновековният град Червен, неговата изследователска дейност е огромен принос за разбирането и популяризирането на средновековното минало на региона, съобщиха от Регионален исторически музей – Русе.

Стоян Йорданов завършва магистратура по история във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”, със специализация по средновековна българска археология и музеезнание.

През 1975 г. започва работа като археолог в Русенския музей, а в периода 1982-1989 г. е директор на институцията. Безценни са проучванията му, посветени на скалните обители по Русенското Поломие. Повече от 40 години той неизменно изследва всички аспекти на средновековното градоустройство в Червен. Работи съвместно с утвърдени специалисти като Виолета Димова, Соня Георгиева, Димитър Иванов, Димитър Станчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама