Гореща вълна ще мори отново Европа, нас ни подминава

78

Европа ще бъде засегната от нова гореща вълна следващата седмица и температурите ще надвишат 40 градуса.

Тя обаче ще подмине България, като горещо ще е единствено в неделя и понеделник, пише „24 часа“.

Миналия месец екстремни жеги предизвикаха пожари в Испания, Франция и Германия.
Великобритания ще бъде сред най-засегнатите от новата жега. Най-високите температури в Европа ще се наблюдават в южната част на Франция, където температурите ще надвишат 40°. Интензивната жега пристига точно навреме за лятната ваканция в Испания, Франция и Португалия.

Горещините предизвикаха опасения, че Европа може да бъде потопена в още по-дълбока криза на засушаване след рекордния по жеги юни. “Следващата седмица предстои още една вълна на екстремна европейска топлина“, съобщи компанията WX Charts.

Прогнозата идва само седмици след като Франция записа най-горещата си температура – 45,9°, в Галарг льо Монтюю. Термометрите в Германия, Франция, Полша и Чехия също покачиха живака през юни. Световната метеорологична организация заяви, че 2019 г. е на път да стане най-горещата за всички времена, а от 2015-а до 2019-а да бъде най-горещият период в историята.

Както става почти винаги, когато е жега в Западна Европа, при нас идва захлаждане. Все пак горещини ще има в неделя и понеделник, когато около и след пладне в повечето низини и равнини ще е горещо с максимални температури от 30 до 36-37°, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Докато на запад температурите ще тръгнат нагоре, към Балканския полуостров ще започне пренос на по-хладен и влажен въздух от север-североизток. Още във вторник в Северозападна България и по Черноморието температурите ще паднат с 5-6°. Следобед там ще превали и прегърми. В нощта срещу сряда и в сряда валежите и гръмотевиците, както и хладният въздух ще обхванат цялата страна и максималните стойности на термометрите ще са от 25 до 30°. В четвъртък времето ще се оправи и максималните температури ще са 27-32°.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама