Цанко го направи. Постави исторически рекорд (СНИМКИ)

111

31-годишният плувец от Бургас Цанко Цанев постигна исторически рекорд, след като стана първият човек, преплувал Бургаския залив.

Постижението му няма аналог дори в международен план.

Точно в 21 часа снощи бургазлията излезе от водата на плаж „Перла“ край Приморско, съобщиха от Община Бургас.

Въпреки признанието, че се чувства зле, 31-годишният плувец излезе от морето с широка усмивка.

Снимка: Община Бургас

„От средата на дистанцията до края цялото плуване беше свързано с една непрестанна борба, която водих, за да мога да завърша с тази дистанция. Наистина не мисля, че човек може да се подготви за това, което му се случва във връзка с едно такова мероприятие“, сподели Цанко.

Стартът на предизвикателството беше даден точно в 6.20 ч. в сряда от най-северната част на Бургаския залив – нос Емине. Цанев измина 44,7 км от нос Емине до Маслен нос за 14 часа, 24 минути и 34 секунди. Разстоянието на този маратон в открити води е с 11 километра по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

За да преплува Бургаския залив, бургазлията се е готвил 8 месеца.

Снимка: Община Бургас

Цанко Цанев е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).

Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама