Сърбия се милитаризира, заплаха е за региона, в Косово са уплашени

55

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай твърди, че страховете от война са нараснали.

Страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й сподели министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай. Това съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore, цитирано от pan.bg. По думите му подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия сочи, че е необходимо Косово да започне да купува въоръжение.

„Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници“, обяснява ситуацията премиерът.

Той тълкува тези думи като съвет Косово също да закупи „отбранителни системи“, защото Сърбия се снабдява с „Мистрал“-и.

„Сърбия купува оръжие в Русия. Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система. Междувременно ни казват, че не можем да наречем споразумението „споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници“. Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Ние не искаме нищо друго от диалога с изключение на взаимното признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“, риторично пита чрез медиите премиерът.

През юли стана ясно, че министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е уговорил с руския си колега Сергей Шойгу доставянето на четири транспортни хеликоптера Ми-17 и четири бойни Ми-35. Те ще пристигнат в Сърбия в края на тази или началото на следващата година.

По време на визитата на френския президен Еманюел Макрон в Сърбия стана ясно, че 5 от 22-те споразумения, подписани в Белград в присъствието и на сръбския държавен глава Александър Вучич, са в сферата на военната промишленост на двете страни. Едно от тях се отнася до ракетите за ПВО Мистрал, които може да се инсталират например на речни кораби, и се използват за сваляне на ниско летящи машини.

Европейският съюз поддържа контакти с Белград и Прищина, във връзка със събитията в Косово. Официални представители на дипломатическата служба на съюза призовават регулярно за максимална сдържаност. Напрежението рязко се изостри през май, когато армията в Белград беше приведена в пълна бойна готовност. Това се случи,

след като специалните части на Прищина арестуваха 19 души, сред които и двама служители на ООН – един от тях руснак. Косовските власти обясняват, че арестите са в рамките на операция срещу контрабанда.

Според Белград, обаче, това е опит да бъдат овладени северните части на Косово, населени предимно със сърби.

Москва призова подкрепящите Прищина страни да окажат влияние върху косовските албанци, за да се предотврати нова спирала на конфликта в региона, се казва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Косовските албанци от своя страна останаха недоволни от това, че Еманюел Макрон включи в балканската си обиколка Белград, но не и Прищина, коментираха местните медии.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама