Летище София с нов концесионер

49

Консорциум „СофКънект“, в който влизат оператора на летището в Мюнхен и фонда Meridiam, ще управлява летище София в следващите 35 години.

Днес министърът на транспорта Росен Желязков обяви победителят, който е получил 82.12 точки в класирането. Участниците в процедурата, която беше стартирана на 2 юли 2018 г., вече са уведомени, пише economic.bg

Офертите на кандидатите бяха разглеждани в продължение на 90 дни, като министърът уточни, че по време на целия процес държавата е била подпомагана от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Искам да благодаря на участниците за това, че повярваха в инвестиционната среда. За това, че повярваха в прозрачността на процедурата и в обективната преценка за участниците. Въз основа на оценката комисията е взела мотивирано решение“, коментира Росен Желязков.

На второ място е останала офертата на Aeroports de Paris Group заедно с турската „ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг“ с 80.3 точки, на трето е предложението на Fraport с 80.19 точки, на четвърто – Консорциум „Витоша“, в който влизат „Манчестър Еърпорт Груп“ и китайската BCEGI, а на пето – офертата на „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, в което участва „ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ“, както и операторът на летището в Копенхаген.

Трима от участниците са получили максимален брой точки за техническо предложение – „СофКънект“, Fraport и Консорциум „Витоша“.

При оценката комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие – общ план, бизнес план, финансов план и стратегия.

Договорът може да бъде сключен след изтичане на 15 дни, считано от днес. В рамките на този срок изборът може да бъде обжалван пред КЗК, а след това и във ВАС.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама