С какво е така полезна динята

128

Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., за което сочат древните йероглифи.

Повече от петстотин сорта диня, отглеждани в целия свят дават много голямо разнообразие за потребителите по отношение на размери, форми, цветове. Освен червени съществуват бели, розови, жълти и оранжеви сортове, със и без семена, пише „Gotvach.bg“.

Състав на динята
Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Ароматната диня учудващо има само половината от захарното съдържание (5%) на една ябълка. Динята съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол.

Динята е източник на антиоксиданта ликопен, за който са направени изследвания и е установено, че може да помогне за предпазване от тумори.

Избор и съхранение на диня
Няма 100% сигурна техника, която може да ви помогне да разпознаете истински сочната и сладка любеница. Все пак има някои приоми, с които можем да си помогнем при избора. Първото и най-важно е да погледнете дръжчицата на плод – ако динята е хубава и зряла, дръжката трябва да е леко засъхнала и спаружена, а не зелена и свежа. Втора стъпка е да почукате по кората на динята.

Ако чуете кух, глух звук, навярно плодът, който се каните да купите, не е добър. Почукването трябва да ви подскаже, че съдържанието на динята е плътно и то да се отрази в чист и ясен звук след почукване. Други признаци за зряла диня могат да са лесно белещата се с нокът кора на плода, бяло а не жълто долно петно, лъскава кора и, разбира се, голям размер и тежест.

Кулинарно приложение на динята
Най-честата употреба на динята е охладена, нарязана на парчета за бърза закуска или десерт. В Италия, популярен десерт е пудингът от диня, обикновено направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е също и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ се прави туршия от диня. Руснаците от своя страна правят бира от динен сок.

Всъщност кората на динята също е ядлива и може да се приготви като зеленчук. Доста обичано ястие е пържената, варена или маринована динена кора в Китай. Когато китайците пържат кора на диня, те първо я белят, нарязват и пускат да се пържи със зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Като специалитет маринованата динена кора е по-разпространена и в Русия. От диня се правят и уникални летни коктейли и напитки.

Ползи от динята
Динята действа профилактично срещу някои ракови заболявания, а високо ѝ съдържание на калий помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Тя също е добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума. Семената на динята съдържат веществото cucurbocitrin, което помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.

Хапвайки редовно диня през летните месеци, можем да прочистим организма си токсични продукти, което я прави подходяща храна при проблеми с отделителната система. Те съдържат много течности и облекчават заболявания на бъбреците, като предпазват от образуване на камъни в бъбреците, а помагат и при някои заболявания на черния дроб и жлъчката, също и при лечение на подагра. До 2,5 кг сочна любеница на ден може да помогне при отслабване на хора, страдащи от затлъстяване.

Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет, за които препоръчителната дневна доза диня е около 200-300 г. Смята се, че фруктозата от динята подобрява работата на черния дроб, успоредно с което и усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Ако страдате от запек, било то дори и хроничен, динята би могла да ви е от голяма полза заради високите нива на магнезий и фина целулоза. Редовното хапване на сочния плод ще регулира перисталтиката на червата и ще стимулира отделянето на жлъчен сок. Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е много подходяща за храна през разтоварващи дни.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама