Седем станаха жертвите на опустошителната буря в Халкидики

137

Жертвите на бурята, разразила се внезапно на Халкидическия полуостров около 21.30 часа в сряда, 10 юли, вече са седем, след като властите откриха тялото на мъж.

Предстои да стане ясно дали то принадлежи на безследно изчезналия в сряда 62-годишен мъж – рибар.

Гръцкото правителство обяви извънредно положение в района. В последните два дни температурите в района са били около 37 градуса.

Силната буря продължи само 20 минути, но при нея загинаха седем души. Според досегашните информации са загинали двама туристи от Чехия, когато караваната им е била отнесена от бурята; жена и осемгодишно момче от Румъния, мъж и момче от Русия.

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота. Нанесени са големи материални щети.

На мястото са изпратени повече от 100 спасители.

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за „безпрецедентен феномен“, съобщава Би Би Си.

Вестник „Та неа“ пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на „библейско опустошение“.

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ – за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

„За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо“, каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. „Стана внезапно, изведнъж.“ Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

Снимки и видео, публикувани в социалните медии, показват повалени дървета, преобърнати автомобили, щети по сградите.

Емили Кишту от Съри в Обединеното кралство била на плажно парти със семейството си, когато връхлетяла бурята.

„Тя буквално излезе от нищото“, каза тя за Би Би Си. „Светлините на плажа изгаснаха – настана хаос. Хората тичаха, крещяха и се опитваха да се махнат от плажа.“

Румънка и нейното дете бяха убити, когато покривът на ресторант се срути в Неа Плая, разказаха служители. Руснак и синът му са били убити от падащо дърво близо до хотела си в морския курорт Неа Потидея.

От МВнР съобщиха, че нямат данни за пострадали български граждани. Една жена се обадила, че ще преспи в аевтомобила си, защото помещението, в което била настанена на ръкава Ситония, било наводнено.

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

Консулът каза, че по-слаба буря е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките, но сега в града е слънчево. Според нея прогнозите за тази вечер са за нова вълна от лошо време, но с по-ниска интензивност.

Многобройните туристи в Паралия, Катерини, които се разхождаха в центъра на курорта, бяха приютени в църквата, съобщи Фокус.мк. Свещениците веднага подслониха изплашените хора в църквата и те останаха там, докато бурята престана. Собственици на ресторанти и кафенета също излязоха насред бурята, за да повикат туристите да влязат в техните заведения, докато вятърът носеше всичко след себе си.

Говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас заяви в четвъртък, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на Халкидическия полуостров, които пострадаха по време на лошото време в сряда, пише Ekathimerini.

Премиерът Кириакос Мицотакис от сутринта се информира за последиците от бурята и поради ситуацията на Халкидики отмени насрочените си за тази сутрин срещи, съобщи сайтът Плусинфо.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама