Кои миризми гонят комарите от нас?

526

През лятото всички искаме да прекарваме повече време навън, да се разхождаме в парка и да се наслаждаваме на зеленината.

Но комарите развалят дори и най-хубавите моменти. С тези натурални аромати ще накарате комарите да избягат надалеч, за да се насладите пълноценно на почивката си.

1. Ванилия

Смесете ванилия на прах с бебешко олио в отношение 1:10 и намажете откритата кожа. Също така можете да разтворите есенция от ванилия във вода и да напръскате дрехите си, пише Iwoman.bg.

2. Етерични масла от анасон, карамфил, босилек и евкалипт

Тези етерични масла плашат комарите. Разтворете ги във вода и напръскайте около камина или ароматна лампа. Топлината ще разнесе по-лесно силния аромат. Можете също да потопите топче памук в разтвора и да го поставите на дограмата на прозореца.

3. Клонки от бъз

Поставете няколко цъфнали клонки от бъз в стаята си, за да не допускате комарите близо до себе си. Бъдете внимателни и не прекалявайте с количеството, защото миризмата може да повлияе негативно на съня ви.

4. Карамфил

Разтворете 5 гр карамфил в чаша вода и сварете за 15 минути. Смесете 5 капки от разтвора с една супена лъжица парфюм и нанесете сместа по тялото си. Така можете да останете поне 2 часа навън, без да се притеснявате от ухапвания.

5. Хвойнови клонки

Ако сте си запалили огън на открито, но се притеснявате от комарите, просто използвайте няколко клонки от хвойна за разпалки. Ароматът им няма да допусне насекомите близо до вас.

6. Кедрово масло

Миризмата му държи надалеч не само комарите, но и всякакви мухи или дори хлебарки.

7. Сварен градински чай

Никое насекомо няма да докосне лицето ви, ако го миете с вода от градински чай. Трябва да сварите един стрък в 1,5 л вода и да оставите да се накисне за около 20 минути.

8. Маргаритка

Пиретрум далматински или просто маргаритка е познато средство срещу комари. Изсушените цветове, стъбла и листа на растението могат да се смелят на прах и по този начин да окажат влияние върху нервните клетки на насекомите. Можете да разнесете малко количеството от сместа из стаите в апартамента си или около къщата си.

9. Сварени треви

В миналото хората са сварявали плевелите или тревите от градината, за да изгонят комарите и други кръвосмучещи насекоми. Поставете един стрък накълцани треви в 1.5 л вода и ги сварете три пъти, така че да се получи разтвор с жълтеникав цвят. Измийте лицето и ръцете си с течността.

10. Листа от босилек

Можете да използвате листата и цветовете на босилека като ги поставите в стаята си или натъркате кожата си с тях.

11. Сварете олио, оцет и шампоан

За да създадете качествен репелент срещу комари или мухи, ще ви трябват готварско олио, оцет и шампоан. Смесете равно количество от трите съставки и ги разбъркайте, докато се получи бяла пяна. Можете да напръскате тялото си със сместа или да я оставите в отворен съд. Оцетът плаши насекомите, шампоанът прикрива острата миризма, а олиото е основна съставка на всеки крем. Репелентът е безопасен за деца и няма остра миризма.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама